ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU
ZALECA SIĘ:
1. przetrzymywanie ptaków w zamknięciu lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
2. karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
3. szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynkow, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek)
4. ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób; ograniczenie liczby osob obsługujących fermy do koniecznego minimum wraz ze sprawdzeniem czy osoby te nie utrzymują drobiu we własnych zagrodach;
5. rozłożenie przed wejściami do budynków fermy drobiu mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
6. założenie śluz dezynfekcyjnych w wejściach do budynków fermy drobiu;
7. wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdow na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
8. obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
9. rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren fermy; obowiązek używania odzieży ochronnej przez wszystkie osoby znajdujące się na fermie, po wcześniejszym pozostawieniu odzieży własnej w szatni;
10. wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
11. aby pracownicy ferm drobiu nie mieli kontaktu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.