Zasady pobierania prób do badania oraz ich dostarczenia
Badanie mięsa w kierunku obecności włośni (Trichinella spp.) wykonywane jest metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) Nr 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015 r.,
Załącznik I, Rozdział I, Załącznik III (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 212 z 10.08.2015)
Próbki powinny być pobrane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (t.j. Dz. U. z 2015 poz. 392, poz. 973, poz.. 1271)
Zgodnie z powyższym rozporządzeniem do badania należy dostarczyć:
- W przypadku mięsa pochodzącego od świń domowych:
kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;
- W przypadku mięsa pochodzącego od dzików:
sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:
- mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,
- mięśni żuchwowych,
- mięśni przedramienia,
- mięśni międzyżebrowych,
- mięśni języka;
Jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych powyżej, to wówczas pobiera się cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne.
Łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g (masa ta dotyczy samego mięsa bez tłuszczu oraz innych zanieczyszczeń)